A DIÓSGYŐRI VÁR

A Diósgyőri vár falai a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épültek. Anonymus a 13. századi Névtelen krónikás említi, hogy itt már a honfoglalás idején állt egy földvár, amelyet 1241 körül a tatárjárás idején pusztíthattak el. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a helyet. Ernye bán fia, István nádor volt az első, ovális gyűrűvel övezett, két kerek toronnyal ellátott kővár építtetője.

disogyorivar

MISKOLC - SZINVA TERASZ

szinva-terasz

A Szinva terasz Miskolc szívében található, amely a város egyik legkedveltebb köztere. Nevét a Miskolcon keresztülfolyó Szinva patakról kapta. A teraszokból és lépcsőkből álló tér szintjei lépcsőként vezetnek le a megemelt vízszintű Szinvához valamint a mesterségesen kialakított és megvilágított vízeséshez. A Szinva terasz hídjának korlátján függenek a szerelmesek lakatjai, melyek száma a tér felavatása óta szépen gyarapodik.
A terasz másik látványossága a Miskolci lányok szoborcsoport, ami Kutas László alkotása. Az alkotás a parkban ücsörgő és beszélgető fiatal lányokat formáz meg, melyek szinte beleolvadnak az ott levő környezetbe, és ezáltal életre kelnek az emberek nyüzsgő forgatagában. A 2005-ban eredetileg egy parkolóból kialakított terasz Puskás Péter építész és Karmazsin Klára kertépítész munkája.

LILLAFÜRED

Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, közigazgatási szempontból Miskolc része, földrajzilag a Szinva patak völgyében fekszik.
Turisztikai jelentősége kiemelkedő, hiszen az ország egyik legjobb adottságokkal büszkélkedő hegyvidéki üdülőhelye, számos látnivalóval, gyönyörű tájakkal.
Nem csak a túrázók, hegymászók, kirándulás szerelmeseinek egyik kedvelt célpontja Lillafüred, de a vadászok körében is nagy népszerűségnek örvend.

lillafured